Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

De senaste signalerna från de slutna förhandlingsrummen är att EU har släppt kravet på att i-länderna måste gemensamt minska med mellan 25 och 40 procent till år 2020 för att försöka nå en överenskommelse. Nyheten kom först vid middagstid, via Reuters, men verkar gälla för närvarande också.
I stället försöker de få in en referens till det förmöte som hölls i Wien i oktober då det fanns en samstämmighet om att svara på IPCC:s rapporter genom att ange ungefär vad som krävs för att hålla klimatförändringarna på en hanterlig nivå.

Men ta det för vad det är – korridorsnack. Dessutom är klockan ”bara” strax före 21 här och alla verkar vara beredda på ett nattvak. Siffror och formuleringar lyfts ut och in hela tiden.

Stämningen är dock långt ifrån avvaktande. Alla kollar minsta rörelse i korridorerna. Presskonferensen med USA har ställts in flera gånger, liksom dem med EU-kommissionen och med klimatkonventionens chef Yvo de Boer. Nervositeten växer, alla är på helspänn för att inte missa senaste informationen.

Nu har det blivit svalare men myggorna irriterar och bits när man försöker samla tankarna och skriva.

Mer nyheter som just droppade in: Antingen avslutas konfernsen nu om två timmar, kl 23. Eller kl 07 i morgon. Eller någon gång däremellan. Eller senare.
FN:s generalsekreterare Ban Ki -moon är på väg tillbaka hit till Bali och kommer att ha presskonferens i morgon 10.30 lokal tid, om det inte finns ett avtal innan dess. Hänger ni med, jag gör det knappt.
Det bilr en lång natt!

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky