Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Från Stockholm till Bali. Vilken minut som helst tågar mottagarna av Nobels fredspris Al Gore in i den stora plenarsalen i konfernscentret här i Nusa Dua. Även IPCC:s orfördande, Rajendra Pachauri, är förstås på plats.

Intresset är förstås stort, men långt ifrån alla tar sig tid att titta eller lyssna på pristagarna. Många delegater sitter i intensiva samtal för att lösa ett antal knutar. Här i pressrummet är vi kanske 200 journalister och försöker beskriva rävspelet som ska resultera i att förhandlingarna om ett nytta klimatavtal efter Kyoto sätter igång. Det är verkligen inte lätt att hänga med i alla turer.

USA pekas ut som en stor bromskloss, men alla länder, utvecklingsländerna och G-77 och EU också, försvarar sina intressen. Ännu är det mycket oklart om man kommer så långt till klockan 12 i morgon. Klimatkonventionens chef, Yvo de Boer, har deklarerat att då måste alla skrivningar vara klara för att alla papper hinner kopieras till delegaterna så att de kan acceptera slutsatserna. I viss mån säger han så för att sätta press på förhandlingarna.

Det var också ett skäl till att han för några timmar sedan var mycket pessimistisk på en presskonferens. När den nyheten går ut på alla världens stora nyhetsbyråer, måste något hända. Och det gjorde det. Ett litet men viktigt steg om överföring av klimatsnål teknik till utveckingsländerna blev klart.

Svenske chefsförhandlaren Anders Turesson tror däremot att spektaklet kommer att fortsätta in på småtimmarna natten till lördag.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky