Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Klimatförändringarnas effekter i Arktis har ju uppmärksammats stort. I september var isavsmältningen rekordstor. Däremot är effekterna i Antarktis inte lika påtagliga. Bland annat växer delar av inlandsisarna där till, på grund av att nederbörden ökar, det snöar mer.

Men om man ser Antarktis biologiska liv så syns en tydlig påverkan, enligt Världsnaturfonden, WWF, som har gjort en litteraturstudie över den forskning som finns om Antarktis fyra pingvinarter.

Slutsatsen som WWF drar är att samliga arter har minskat, i vissa populationer med uppåt 50-60 procent. För Adelie-pingvinen ( har inte hunnit kolla det svenska namnet…) är det brist på is som är det stora problemet för att få en lyckad häckning, och att huvudfödan, krill, har minskat. Kejsarpingivnen har svårare att hitta häckningsplatser när isen blir tunnare. Den ska vandra, ibland uppåt 200 km, till sina häckningsplatser.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky