Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Just nu är det full aktivitet i många av förhandlingsrummen i de tre lyxhotell på Bali där FN:s klimatkonferens pågår.
Det gnisslar i förhandlingarna efter att USA förklarat att man inte vill ha någon formulering om hur stora utsläppsminskningar som det kommande klimatavtalet bör innehålla.

I en preliminär text, som nu skärskådas av alla de 186 deltagande länderna, finns förslaget att industriländerna bör minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent till år 2020. Dessutom ska de globala utsläppen börja minska inom 10-15 år och till 2050 vara högst hälften så stora som år 2000.

– Vi vill inte börja med att binda oss vid siffror, sade USA:s chefsförhandlare Harlan Watson vid en presskonferens och tillade att storleken på siffrorna är osäker och bygger på bara några få vetenskapliga rapporter.

Det var det enda budskapet USA hade på presskonferensen och det nådde oss journalister innan Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson fått informationen.

Många frågor
är olösta fortfarande. ”Och det är måndag kväll”, suckade Anders Turesson för en stund sedan. På onsdag ska bara de allra svåraste frågorna vara kvar, är meningen, och blir då miljöministrarnas uppgift att lösa.

Det blir mycket hetta och svett, inte bara på grund av det extremt fuktiga klimatet. På fredag ska helst alla bitar vara på plats så att förhandlingarna om ett nytt protokoll för att minska utsläppen av växthusgaser kan börja. Kyotoavtalet slutar gälla år 2012.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky