Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Idag rasslar det in förslag på hur koldioxidutsläppen kan minska.

– Aftonbladet rapporterar att statsminister Fredrik Reinfeldt plockar upp sin danske kollega, Anders Fogh Rasmussen, med regeringsplanet på väg till EU:s toppmöte i Lissabon. Besparingen på 15 ton koldioxid är naturligtvis marginell, men som symbolhandling nog så viktig. Om hälften av statscheferna följer Reinfeldts exempel till nästa möte så halveras utsläppen för resorna i ett slag. En bra början på EU:s mål att halvera de totala utsläppen till år 2050.

– Moderaten Lars Lindblad vill att riksdagens 10 000 flygresor årligen ska klimatkompenseras och att fler resor görs med tåg.

Sex myndigheter lämnar en lång lista på förslag om effektivare energianvänding och mindre utsläpp från transporter. Kilometerskatt på tung trafik, massiv vindkraftutbyggnad, satsning på solenergi, skatt på nya dubbdäck, mm.

Naturskyddsföreningen lämnar också en lång lista till regeringen på hur de svenska utsläppen kan minska med 40 procent till år 2020.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky