Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Förra året var snudd på en katastrof för skidnäringen i Alperna. Snön kom inte förrän slutet av januari, våren var tidig och varm. Då kom också flera larmrapporter om glaciärernas avsmältning som fick stor uppmärksamhet på grund av värmen.

Men i år är försäsongen den bästa på 30 år, till glädje för alla skidåkare och liftägare, rapporterar www.snow-forecast.com. I Österrike, Tyskland och delar av Schweiz är skidåkningen i full gång.

Nu var det väl ingen som trodde att alla vintrar skulle bli lika dåliga som den i fjol, men i dystra stunder kan det kännas som om vi enbart lever med klimatförändringarna och nästan har glömt bort att både väder och klimat varierar år från år. Årets svenska sommar, till exempel, var ju ett tydligt exempel på det, jämfört med glassarsommaren 2006.

För amerikansk skidåkning är det däremot ingen höjdare – än så länge. Bara 10-20 centimeter snö i Klippiga Bergen. (En läsare blev väldigt upprörd när jag skrev Rocky Mountains senast, så det är bäst att hålla koll på språket).
Hur säsongen blir där återstår alltså att se.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky