Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

San Francisco har förbjudit dem, hela Kalifornien har också infört restriktioner för vilka som får använda dem fritt. I Storbritannien har en eldsjäl fått hela sin by att avstå. Nu är New York City också på gång. I Irland är de beskattade och i Australien förbjudna i vissa delstater.

Korståget mot plastpåsar har tagit fart.

I spåren av västvärldens nyväckta engagemang kring klimathotet så har plastpåsarna i snabbköpen hamnat i fokus. Snabbköp över en viss storlek får inte tillhandahålla plastpåsar i San Francisco och i övriga Kalifornien måste de ha ett system för insamling av påsarna.

Även i Sverige har designade tygkassar börjat dyka upp som ett miljövänligt alternativ till plastpåsen. Och det finns väl inget att invända emot. Allt som minskar onödigt slöseri med naturresurser är bra, och nu är det minst tio år sedan tygkassarna hade sitt genombrott under Sveriges Agenda 21-epok.

Men det gäller att skilja på myggor och kameler. Fylla suv:en med tygkassar efter besöket vid närmaste köpcentrum håller inte hela vägen till ett hållbart samhälle. Jag har inte sett någon livscykelanalys av hur mycket olja den svenska plastkassekonsumtionen kräver, eller hur stora utsläppen av klimatgaser blir.
Men jag gissar att det inte är så mycket, jämfört med vad bilturen till ICA orsakar, för att inte tala om senaste weekendresan till någon trevlig storstad.

För egen del försöker jag komma ihåg att ta med några av de plast- eller pappkassar som svämmar över under diskbänken hemma. Det lyckas ibland. På den punkten är det ingen skillnad mellan tyg- och begagnade plastpåsar – de är lika svåra att komma ihåg.

Hur mycket utsläpp och miljöpverkan orsakar förresten tygkassarna av bomull?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky