Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

På lördag är det inte bara Alla helgons dag. I USA utmanar gräsrotsrörelsen ”Step it up” – Sätt fart – sina kongressledamöter och presidentkandidater över hela kontinenten.

Den utmanande uppmaningen för lördagen är ”Vem är en riktig ledare?”. Vi vill se vem som har en plan för att klara av den största utmaningen i vår tid, skriver rörelsen kaxigt på sin hemsida, som för övrigt är ett bra exempel på hur en kampanj över 50 stater kan organiseras på ett enkelt och överskådligt sätt.

Step it up- rörelsens strategi är att få ut de lokala kongressledamöterna och senatorerna och även presidentkandidaterna på banan. Med ett enkelt klick inbjuds de in till spektaklet på lördag. Det framgår väldigt tydligt på sajten hur många inbjudningarna respektive politiker har fått och vem som har tackat ja. En som ska möta sina väljare är kongressens talman Nancy Pelosi, men hon är hittills ett undantag bland kongressledamöterna.

Bland presidentkanditaterna är det Hilary som kommer, liksom Chris Dodd och Dennis Kucinich. Övriga har några dagar på sig att osa.

Den 14 april organiserade Step it Up en aktion på 1 400 platser över hela USA med kravet att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent till år 2050.

Jag har inte sett någon liknande typ av gräsrotsrörelse i Sverige, finns det därute? Mejla gärna till mig och berätta i så fall!

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky