Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Knappt hade jag skrivit färdigt mitt förra inlägg om Kina innan det kom nya uppgifter om tyfonern Lekima som svepte vidare från Vietnam till Kina. Där evakuerades ofattbara en miljon människor för att skydda dem mot vindarnas brutala framfart. Jag har dock inte sett någon vetenskaplig rapport om antalet stormar och regnoväder har blivit vanligare i den delen av Asien. Det vore intressant att se.

I dagens nummer av Nature skriver forskare från University of East Anglia i Storbritannien att atmosfären har blivit fuktigare – 2,2 procentenheter mer på mindre än 30 år. Varmare luft kan hålla mer fukt, förklarar Nathan Gillett, en av forskarna bakom studien.

Han anser sig också kunna slå fast att det är människans utsläpp som ligger bakom den högre luftfuktigheten. Genom att köra datasimuleringar undersökte han hur fuktig luften hade varit utan några växthusgaser från mänskliga aktiviteter. Halten stämde då inte med de uppmätta.
Simuleringen stämde Inte heller med verkligheten när enbart människans utsläpp räknades in. Men när både mänskliga och naturliga växthusgaser puttades in i simuleringen matchade modellen och den verkligt uppmätta fuktigheten perfekt. Det gick att följa utvecklingen år från år.

En effekt av fuktigare luft är att människan får sämre förmåga att kyla av sig. Den förmågan är förstås viktigare på andra platser än just Sverige, och just i dag när den första snön faller här.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky