Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Några nya ekonomiska styrmedel är på väg in i riksdagen för debatt så småningom. I måndagens energi- och klimatpolitiska motion från socialdemokraterna tar de upp både vita certifikat och drivmedelscertifikat.

I det första fallet är tanken att det energibolag som säljer el också ska leverera en viss procent energieffektivisering. Enligt s-förslaget ska dessa ”negawatt” ge 14 TWh (motsvarar Forsmark 1 och 2) på tio år.

För drivmedel är förslaget att bensinbolagen åläggs att en viss andel av försäljningen ska vara förnybara drivmedel. Om bolaget inte når målet på egen hand måste man köpa certifikat, de som klarar sitt åtagande med glans kan sälja och dra in extra pengar på det. Det ska alltså löna sig att ha även icke-fossila drivmedel i sina pumpar så att kunderna kan välja.

Det intressanta med ekonomiska styrmedel är att det kan gå fort med en förändring när det finns pengar att tjäna, bra mycket snabbare än att införa nya regler eller frivilliga åtaganden.

Intressant är också att den typen av styrmedel inte egentligen har någon tydlig röd eller blå politisk hemvist, utan används numera av bägge blocken.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky