Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

De senaste dagarna har jag haft nöjet att träffa ryska miljöjournalister. De flesta jobbade på olika lokaltidningar i regionen vid Svarta havet. För dem var inte klimatet en stor fråga, vilket kanske inte var så förvånande. Deras läsare ville hellre läsa om lokala frågor och den miljöfråga som nästan alla tog som en av de viktigaste var kvaliteten på maten.

Det finns en påtaglig oro för att maten innehåller farliga tillsatser. Även GMO, genetiskt modifierade grödor, var en källa till oro eftersom folk inte får reda om sådana förekommer på åkrarna eller inte.

De ryska kollegorna var också ute på stan – vi var i Sotji vid Svarta Havet – och frågade folk på gatan vilke miljöfrågor de ville läsa mer om. Flera kom från Sibirien och var i Sotji som turister. För dem var klimatfrågan viktigast. Där är det en lokal miljöfråga, eftersom klimatförändringarna syns tydligt runtomkring dem.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky