Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Många som besökt den pågående konferensen om världens vatten i Stockholm har reagerat på att Nestlé frikostigt delar ut buteljerat vatten. Det är fritt fram att plocka med valfritt antal flaskor Vittel ur Nestlés kylskåp.

Svalt och gott, visserligen. Men in miljösammanhang är det ett flagrant snedsteg. Dricksvatten som tappas på flaska – ofta av plast – och transporteras med lastbil eller flyg både inom och mellan länder är en stor miljöbelastning. I de allra flesta i-länder är det bara att vrida på kran för att få dricksvatten, vilket är ett betydligt miljöskonsammare sätt att släcka törsten.
I USA påstås det vara lika skämmigt att gå på stan och dricka flaskvatten som det är att köra SUV. Och så sent som i juni satte San Franciscos borgmästare stopp för kommunens inköp av vatten på flaska.

Enligt Världsnaturfonden tappas va 90 miljader liter dricksvatten upp på flaska varje år. Ca 46 procent konsumeras i västvärlden, ca 1 procent i Afrika.
På vattenkonferensen berättade Anna Tibaijuka, som arbetar vid FN, att hon dagen innan hon åkte till konferensen i Stockholm vred på kranen hemma i Dar es Salaam. Torrt. Inte ovanligt, enligt henne.
För henne var lösningen att gå ut på stan och leta efter en vattenförsäljare. Samma sak gäller för alla de som bor i Dar es Salaams slumormåden. Om de har pengar, vill säga. Annars får de gå törstiga alternativt dricka orenat – eller förorenat – vatten.

Nestlés utdelning av flaskvatten är intressant. Antingen fattar de inte signalen, vilket är särskilt illa vid en konferens som till stor del handlar om brisen på rent vatten för världens fattiga människor. Eller så har de det, och vill framhärda i sin uppfattning att flaskvatten är en bra produkt. Då återstår en fråga: Vad är vitsen med att göra det på värlsvattenveckan?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky