Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Borgmästaren i San Francisco, Gavin Newsom, sätter stopp för flaskvatten bland stadens anställda. Vatten på flaska är sämre för miljön och inte bättre än kranvatten, säger han, enligt Reuters.
Dessutom är det dyrt. Stadens pengar ska inte användas till förpackat vatten som kostar 1 000 gånger mer per liter – eller rättare sagt per gallon – än kranvatten. Besparingen beräknas bli ca 500 000 dollar på ett år.

I Sverige gillar vi flaskvatten mer och mer. På finkrogen dricker vi Perrier, hemma blir det kanske Coops lågprismärke i stället. För ett par år sedan lät Coop göra en undersökning av flaskvattnets miljöpåverkan. Tillverkningen och transporterna av vattnet orsakar utsläpp av koldioxid, försurande ämnen och gödande ämnen.

Rapportens slutsats är inte så överraskande: Den som vill dricka klimatvänligt ska välja kranvatten – överlägset minst klimat- och miljöpåverkan. Ett alternativ är att köpa en sodastream och gör eget bubbelvatten.

Vill man gärna ha vatten i flaska så är stora förpackningar Ramlösa eller annat svenskt vatten att föredra framför sådant som transporteras från Frankrike eller andra länder. Kom ihåg att köpa stor flaska hellre än 33 cl.

Just idag, när regnet skvalar i stora delar av landet, är kanske inte törsten så påfallande. Men vi hoppas ju på att få hit lagom mycket av den kontintentala värmeböljan.
Frågan är om vi behöver bälga i oss närmare 200 miljoner liter förpackat vatten per år, eller om vi inte helt bekvämt kan vrida på kranen istället. Uppoffringen för att minska utsläppen känns inte jättestor, varken här eller i San Francisco.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky