Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Väder och klimat är inte samma sak, det börjar vi lära oss. Men just nu är det en extrem värmebölja i Grekland och länderna däromkring. I söndags var det uppemot +45 grader i Aten.

För ovanlighetens skull bestämde familjen att vi skulle resa utomlands den här sommaren och det var just förra veckan. Till Grekland. Vi åkte så snart som möjligt efter skolavslutningarna för att undvika den värsta hettan. Och vi lyckades med det, ända till i lördags. Då tog vi båten från Naxos till Santorini och det var HETT!
Att bo sista natten i den pittoreska huvudstaden på Santorini var inte aktuellt. Här behövdes hav att bada i, så vi njöt av svalkan i det 25-gradiga vattnet i badorten Kamari.

Men det var inget mot i söndags, då kvicksilvret stod på +38 redan klockan nio på morgonen. Att komma ut från det luftkonditionerade hotellet var chockartat, än en gång blev vi räddade av havets svalka. De svaga vindar som blåste kändes som maxkräm på hårtorken.

Hittills har två äldre personer dött av hettan i Grekland, 19 uppges ha avlidit i Rumänien. De som inte kan ta sig till svalkan är illa utsatta, och äldre har ofta sämre blodcirkulation vilket minskar möjligheten för kroppen att hålla ner temperaturen.
I början av 2000-talet anses en värmeböljan i Europa ha varit orsaken till åtminstone 10 000 dödsfall, uppgifterna varierar.

Samtidigt går alla luftkonditioneringar på högvarv. Efter flera strömavbrott i bl a Aten vädjar de grekiska myndigheterna till befolkningen att bara köra AC:n och annan elektrisk utrustning om det är absolut nödvändigt.

Som sagt – det är skillnad på väder och klimat, men återkommande värmeböljor i södra Europa är en av de förändringar som klimatscenarierna förutspår.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky