Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Det var ganska överraskande att statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar Bush’s förslag om en parallell klimatprocess med en grupp om de 15 länder som släpper ut mest växthusgaser, däribland USA.
Reinfeldt pratade länge och ingående om argumenten till hans positiva inställning. Artikeln fanns i lördagens SvD.
Men mycket fick inte plats i artikeln. Här får ni lite exklusivt material.

På min fråga ”Är det rimligt att ett land som under alla år har vägrat gå med på bindande utsläpp utsläppsminskningar leder det arbetet?” svarade Reinfeldt:

– Där har du pekfingret. Visst, vem vinner inte en poäng på att säga just detta. Men löser vi problemet? Vad är målet, ska de skämmas eller ska de vara med och lösa problemet? Jag tycker det är viktigt att ingången till Kyoto börjar bli rätt länge sedan. Den politiska jordmånen kanske inte finns förrän nu, och nu finns initiativen och förslagen. Då tycker jag inte vi ska säga att det här fattade inte ni för 15 år sedan, svarade Fredrik Reinfeldt.
USA går aldrig med i Kyotoprocessen eftersom det är Europa som leder den, är ju Reinfeldts tes.
Men USA har ju haft alla chanser och skulle varit välkomna att leda Kyotoprocessen, frågade jag.
– Vi ska inte underskatta att vi vrider momentum. Jag vill hävda att FN:s klimatpanel har skapat en ny global medvetenhet – Al Gore har också bidragit att problemet nu uppfattas som på riktigt. Problemet ligger närmare än vad vi har trott, men det går också att göra något åt det. Mycket av det vi ska göra ligger närmare politiska inriktningar som tidigare höll ifrån sig frågan för det var bara en ursäkt för socialistisk planhushållning. Nu är det en helt ny spelplan. Personer med mina utgångspunkter i politiken har lättare att bejaka detta, svarade Reinfeldt.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky