Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Stämningen är påtagligt nervös inför G8-mötet i Tyskland nästa vecka. Kilmatförändringarna är en av huvudfrågorna och för förbundskansler Angela Merkel är det minst sagt viktigt att mötet resulterar i något konkret.
Hon ville bland annat att mötet skulle enas om att utsläppen ska halveras till 2050, jämfört med 1990.
Det gick inte USA med på.
Sen krånglade Kina och Indien när de vägrade acceptera några siffror eller årtal eftersom det kan hämma deras ekonomiska tillväxt.
Och nu rapporterar TT att Japan inte vill gå med på att ett nytt klimatavtal bör vara klart 2009. Det är för tidigt. Viktigast är att USA, Kina och Indien är med på tåget innan några datum flaggas upp.
Merkels förhandlare har det svettigt. Och cirkusen inför G8-mötet antyder vad som är att vänta senare i vinter, när alla världens länder ska mötas på Bali på det egentlga klimatmtötet, för att dra riktlinjerna för nästa klimatprotokoll.
G8 har ju faktiskt inte ens rollen som ett klimatmöte, med allt vad det innebär av åtaganden, årtal och procentsatser.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky