Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Al Gores film har fått en hel del kritik för att han påstår att orkaner som Katrina kommer att bli vanligare på grund av att den globala uppvärmningen leder till varmare hav som i sin tur ger mer energi till orkanerna.

Det här är en av de frågor som klimatforskare har olika uppfattningar om.

En ny forskarrapport i senaste Nature ger Gores kritiker rätt. De visar att de senaste 5 000 åren har det varit många perioder med starka orkaner samtidigt som havstemperaturen var lägre än den är idag. Slutsatsen är att andra faktorer än havstemperaturen avgör hur stormigt det blir i den karibiska övärlden.

Undersökningarna är gjorda utanför Puerto Rico genom att ta upp sedimentproppar från botten av en lagun. Hårda vindar vispar upp sand och annat grovkornigt material som går att avläsa i proppen.

Forskarna, från Woods Hole Oceanographic Institution, jämförde det de såg i sedimenten med historiska data över havstemperaturer, klimat och orkanmönster.

Det är snarare El Nino och de afrikanska monsunvindarna som styr hur orkanerna utvecklas, enligt forskarna.

Men enligt New York Times vill forskarna inte påstå att ett varmare klimat inte alls påverkar orkanerna. Tvärtom är det oroande om havet är varmt, samtidigt som mekanismerna i Västindien och Afrika aktiverar stormarna, säger Jeffery P Donelly.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky