Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Nu är det dags även för mig att sälla mig till SvD:s bloggare. Mitt ämne är klimat och miljö, med tyngdpunkten på klimat.
Givetvis har jag gått och funderat på vad jag ska skriva om i min första klmatblogg. När jag slog upp senaste Fokus i går behövde jag inte tänka mer på det: Där fanns en artikel av Anna Ritter om klimatflugan. Många forskare tror att den brinnande klimatfrågan kommer att svalna inom kort. Trendanalytiker Henrik Mattson vid bloc framtidsforskning tror att att frågan är glömd om ett år.
– Konsumtionssamhället är inte ett dugg intresserat av miljömedvetenhet, säger han.
Det motsägs på sitt sätt av Jaguarägaren Carlos Sjöholm i Danderyd.
Han är intervjuad i .SE apropå att Danderydsborna köper landets mest bensinslukande bilar. Han medger utan omsvep att han inte brydde sig om miljökonsekvenserna när han köpte sin Jagga. Men nu hade han valt annorlunda.
– I dag hade jag nog tänkt på ett annat sätt, jag har blivit mer miljömedveten, säger han.
Även om jag tycker att själva basfakta kring växthuseffekten är densamma idag som för fem år sedan, finns det en stor skillnad nu och det är att IPCC uttalar sig i år mer säkert än sedan de började med sina vetenskapliga utvärderingar 1995: ”Den största delen av höjningen av jordens medeltemperaturer sedan mitten av 1900-talet beror med stor sannolikhet på den ökade koncentrationen av växthusgaser som människan bevisligen har åstadkommit”.
Den säkerhet som de uttalar sig med kan mycket väl vara ett skäl till att Carlos Sjöholm byter till en bränslesnål bil, och att konsumtionssamhället visserligen ångar på, men på ett något mindre klimatförstörande sätt.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky