Kinabloggen om Kina och relationerna med Sverige

Peter Ueda

Peter Ueda

Detta är en intervju med Ling som är universitetsstudent och volontär under OS i Beijing. Hon jobbar med att serva journalisterna på en av de olympiska arenorna.

Hej Ling! Hur är stämningen bland er volontärer drygt en vecka innan OS?

Stämningsmässigt kan man dela in volontärerna i tre grupper. Först är det de som fortfarande tycker att det är en stor ära att få vara delaktig i arrangerandet av OS i Beijing, de jobbar hårt och följer reglerna till punkt och pricka. Sedan är det de som egentligen inte är så engagerade, som ser volontärarbetet som en bra merit och en möjlighet att lära känna nytt folk. Själva OS är inte längre något som upphetsar dem.

Den tredje gruppen är de som är upprörda och besvikna över alla godtyckliga regler och restriktioner som regeringen infört i samband med OS. De är även missnöjda med att vissa av volontärerna som arbetar för BOB (Beijing Olympic Broadcasting) får en lön på 459 RMB per dag. Detta är en mycket hög lön i Kina och denna orättvisa har väckt irritation inom volontärstyrkan. Vissa har redan hoppat av.

Vilken grupp tillhör du?

Jag tillhör de som förut var entusiastiska men som nu är uppgivna och besvikna. Alla dessa godtyckliga regler och restriktioner ställer till så mycket problem för befolkningen i Beijing, regeringen har gått för långt. Ytan ska vara så perfekt och det verkar vara det enda som spelar någon roll. Det är ett stort skådespel alltihopa, vi ska försöka förmedla en bild som inte är sann. Det har gått till överdrift. Nu vill jag bara att allt ska ta slut så fort som möjligt. Jag ogillar starkt hela detta OS-spektakel.

Vill du inte ha OS överhuvudtaget?

När jag ser vilka ofantliga och överflödiga resurser som läggs på OS blir jag lite ledsen. Kina är fortfarande ett fattigt land på landsbygden, tänk hur mycket nytta dessa pengar skulle kunna göra där. Å andra sidan skulle man kunna säga det om alla resurser som inte spenderas optimalt. Lyxvaror, rymdforskning, militär etc.

Tror du att OS blir lyckat?

Ja, organisatoriskt och logistiskt kommer det att bli mycket lyckat. Regeringen har spenderat så mycket tid och pengar på förberedelser och eliminerat allt som kan tänkas störa flödet att något annat vore konstigt. T.ex. har min handledare spenderat ett år i pressrummet där jag arbetar för att förbereda allt i minsta detalj. Vi vet exakt i vilka vinklar stolarna ska stå nu. (skratt)

Två av de otaliga volontärerna i Beijings tunnelbana

Fler bloggar