Kinabloggen om Kina och relationerna med Sverige

Fefei Tian

Fefei Tian

Vår lokala dim sum-restaurang dubblar även som seafoodrestaurang. Speciellt i södra Kina är det vanligt med seafoodrestauranger med levande fiskar och skaldjur, vilket vi har sett både i Beihai och Hong Kong.
Vissa av organismerna känner man igen från Sverige, men andra är helt främmande i alla fall för mina ögon. Är det någon som möjligtvis vet vad det här är?

Hong Kong-bor är i allmänhet väldigt vidskepliga. Ingen annanstans i Kina har jag sett så många altare till ”Tu Di Lao”, bokstavligen ”Den gamle under jorden”, som i Hong Kong.
Tu Di Lao är hemmets gud i södra Kinas traditionella mytologi, och ett altare till honom utanför dörren ska skydda hemmet mot faror. Altare till honom är vanliga i hela södra Kina, men det är sällan man ser upphöjda altarplatser inbyggda bredvid dörren.

Templen begränsar sig inte till privata hem heller, utan detta tempel är vid Stanley Market, en utomhusbazar med alla möjliga slags småbutiker.

Första dagen i Hong Kong var en söndag, och jag passade på att promenera runt lite i staden. En sak som slog mig var de stora grupperna av asiatiska kvinnor som satt på pappkartonger och tidningar lite varstans i staden, och inte verkade göra någonting. Några spelade kort, andra sov, men de flesta verkade bara sitta och prata. Jag förstod inte sammanhanget förrän en taxichaufför förklarade det för mig: kvinnorna är filippinska städerskor, som spenderar sin lediga dag i veckan på det sättet, för att de inte har råd med annat.

Fler bloggar