Kinabloggen om Kina och relationerna med Sverige

Makan Amini

Makan Amini

I sommar kommer vi att besöka den här dammen. Världens största som tagit 15 år att bygga hittills. Ska bli riktigt spännande!

När den är helt klar nästa år kommer De tre ravinernas damm enligt Wikipedia att få en längd på över 2,3 km, en höjd på 185 meter (30 meter högre än Kaknästornet) och ha ett vattenmagasin som sträcker sig nästan 600 km bort (sträckan Göteborg-Stockholm och ytterligare 150 km).

Hittills har man fått förflytta motsvarande Stockholms befolkning på grund av vattenmagasinet och många är oroliga över vilka konsekvenser eventuella översvämningar kan få.

När man hör allt detta så tror man kanske att den hade täckt Sveriges energibehov flera gånger om men så är det inte. 16 års byggande kommer att leda till en energiproducerande anläggning med bara sex gånger Forsmarks kapacitet.(Forsmark är en omodern anläggning som började byggas för 25 år sedan).

Men det är ju klart, att ha byggt världens största damm låter ju betydligt häftigare än att ha byggt ett par kärnkraftsanläggningar…

Fler bloggar