Kinabloggen om Kina och relationerna med Sverige

Fefei Tian

Fefei Tian

Yancheng är den största staden i den sydliga provinsen Jiangsu. Staden är omgiven av fält för utvinning av havssalt, och namnet betyder bokstavligen ”saltstaden”. Yancheng ligger vid Långa flodens (tidigare benämnd Yangtze-floden) mynning och genomkorsas av kanaler och vattenvägar, och har ett rikt naturliv.
Men vad få icke-kineser vet om är att ca 50 000 av Yanchengs invånare bor i betonghusbåtar. De är tydligen inte som de pittoreska boenden som finns i t.ex. Amsterdam, utan gråa, fula, skokartongsliknande containrar där övre delen tjänar som bostadsutrymme. Det huvudsakliga syftet är att frakta last, främst till och från Shanghai, och bostadsvalet är mer praktiskt än bohemiskt. Som en lastbil med sovutrymme. När snöstormarna under det kinesiska nyåret i år ledde till trafikstopp på järnvägar och motorvägar, användes istället betonghusbåtarna för transportering.
Familjerna på båtarna har sina hukou i Yancheng (dvs. de är mantalsskrivna där, vilket bl.a. innebär att deras barn har rätt till skolgång i staden), men kan ibland vara borta veckor i sträck på fraktresor. Det är ett ganska hårt liv, och många väljer att ”kliva upp på land” när de får det bättre ställt.
Vissa stannar dock kvar på husbåtarna hela livet. Varför? Tja, myndigheterna har ingen chans att kontrollera om de här familjerna efterlever enbarnspolitiken – de behöver ju bara åka iväg för att slippa undan.
Tanken på tiotusentals skokartongsbåtar i betong som zoomar omkring i ett floddelta i en kinesisk storstad är ganska rolig. Att det sedan bor två- eller trebarnsfamiljer i varje, som i princip visar myndigheterna långfingret, är ännu bättre.

Fler bloggar