Kalifornienbloggen

Erik Augustin Palm

Erik Augustin Palm

Bara den suggestiva retro-inredningen på Audium är värd ett besök i sig. Foto: Audium

Enligt en bekant är ”det tveklöst häftigaste stället i San Francisco” den världsunika ljudkonstteatern Audium, som veckovis sedan 1967 har presenterat spektakulära ljudinstallationer för nyfikna audiofiler. Själv tycker jag att den här staden har en uppsjö av andra minst lika spännande företeelser, men Audium hamnar helt klart någonstans i toppen. I år är det 35 år sedan den nuvarande teatern hade sin första föreställning i lokalerna på 1616 Bush Street i det flotta kvarteret Pacific Heights.

Curatorn, kompositören och ljudkonstnären Stan Shaff har utvecklat Audium ihop med ljudteknikern Doug McEachern med syftet att kunna designa ljudets form i rummet, dvs. så kallad “ljudkoreografi”. Teatern har idag 176 högtalare utplacerade på olika platser i lokalen, där den senaste elektroakustiska kompositionen Audium 9 just nu spelas upp varje fredag och lördag kväll. Allt sker helt i mörker för att besökaren ska få en så förhöjd upplevelse av ljudets natur som möjligt.


Audium är idag kultförklarat av många inom ljudbranschen och konstmusikvärlden. Utöver vanliga experimentmusikentusiaster besöks teatern regelbundet av ljudläggare från till exempel Disney och Dolby, samt andra höjdare från stora ljud- och filmbolag. Alla hämtar de inspiration från den här rätt så fantastiska platsen. Den enda uppmaningen från Shaff är att du ska ”ta med dina öron och din fantasi”. En helt och hållet ljudmässig sinnesutvidgande San Francisco-upplevelse utlovas.

Fler bloggar