Inredningsbloggen

Susann Larsson

Susann Larsson

Det är lätt att hela julköret blir en enda jobbig och stressig period. Kanske är det julklappshysterin som gör det eller så är det bilden om den perfekta julen – familjeidyllen, perfekt städade huset och lyckliga barn med ögon som tindrar, doften av pepparkakor från köket – ja ni förstår. Har man ont om tid och känner att allt bara blir jobbigt och olustigt, kör en enkel basversion som ändå ger stämning och mycket julkänsla. Här kommer några tips för den som vill jula utan alltför mycket stress:

Pyntet. Det behöver inte vara så mycket pynt. Satsa på köket och vardagsrummet. Några julgranskulor i en skål, en stjärna i fönstret, några doftande blommor på bordet är allt som behövs för att få lite julstämning.

Färgerna. Är man stressad vill man att det ska kännas lite harmoniskt och lungt hemma. Det blir det om man minskar lite på färgerna och kanske satsar på en julfärg. Lägg till neutrala färger som vitt, grått, silver.

Blommor. Färska blommor som hyacinter, amaryllis, julstjärnor, julrosor blir fräscht och doftar gott.

Gran eller granris. En gran är ju naturligtvis en stor julsymbol, men om man inte hinner med den eller har plats, så kan man ta in lite granris för doftens skull.

Ljus. Levande ljus gör mycket för stämningen! Även en elektrisk ljusslinga på rätt ställe kan bli mysigt.

Planera. Julklappsköpen blir enklare och går snabbare om man planerar innan exakt vad man ska köpa och var. Gör köpen på nätet eller använd nätet som informationskälla.

Bild från Åhléns.

Fler bloggar