Annons

I högermarginalen

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Det moderata förslaget att förbjuda ”organiserande” av tiggeri har rört upp känslorna.

Det har fått en hel del kritik. Men också en del beröm.

Bland kritikerna märks – kanske inte oväntat – Aftonbladets ledarsida som menar att det är ”sämsta sortens symbolpolitik” (och de är som bekant inte helt främmande för ämnet) och som följdriktigt också söker konspiratoriska förklaringar kring moderata ambitioner att locka till sig SD-väljare.

Aftonbladets egna lösning – presenterad i en stort uppslagen artikelserie för några veckor sedan – låter enligt ledarskribenten själv  ”inte lika slagkraftigt som att ropa på polis och nya lagar”.

Aftonbladets Anders Lindberg skriver:

”Men det är ett problem som är skapat av sociala orättvisor, fattigdom och diskriminering. Därför är lösningen att hantera just dessa frågor, i länderna människorna kommer ifrån, inom EU och i Sverige.”

Möjligen är det inte slagkraften som är problemet, utan att förslaget saknar all konkretion. Till Aftonbladets tröst ska sägas att de inte är ensamma om att sakna just det.

Tiggeriet är ett reellt, upplevt och politiskt problem här och nu. Det förblir det, även om vi alla anstränger oss till det yttersta att önska oss att Rumänien vore ett rikt land. Det ligger något marieantionetteskt över denna inställning – även om Sverige och EU naturligtvis bör inskärpa det rumänska ansvaret att ta socialt ansvar för sina medborgare.

Det mest kuriösa är dock att förslaget inom loppet av några timmar fick både beröm och svavelosande kritik av en och samma person, den ansvariga ministern Åsa Regnér (s).

Förmiddags-Regnér meddelade i en kommentar till SvD att: ”Jag tolkar det som ett förslag för att förbjuda koppleri, fast för tiggeri, jag tycker att det är bra med konkreta förslag i frågan. Det är ett intressant förslag, ”

Förslaget är intressant, säger ministern. Hon öppnar för en diskussion. Hon visar att det inte finns enkla lösningar.

Förmiddags-Regnér följs upp av Eftermiddags-Regnér. Som man skulle kunna tro är en annan person. Det är det tydligen inte.

I ett svar i Dagens Nyheter bara några timmar senare heter det nu att: ”Det är uppenbart att moderaterna fiskar i grumliga vatten. Artikeln innehåller väldigt lite nytt och knappast några förslag som skulle leda mot långsiktiga lösningar för redan utsatta människor som befinner sig i vårt land. ”

Det som Förmiddags-Regnér välkomnade som ”ett intressant förslag” är nu ett fiskande i ”grumliga vatten”.

Om man inte tycker att det är intressant att fiska i grumliga vatten, så är det svårt att se att det är en hållbar position.

Vad som händer när Förmiddags- och Eftermiddags-Regnér träffas ikväll kan vi bara spekulera i.

Tiggerifrågan är komplicerad. I sak är den sällsynt illa lämpad för plakatpolitik och moraliska vibraton. I formen är den unikt lämpad för just det.

En sak vet vi (och de stora partikanslierna, som mäter opinionen på alla ledder vet det i än högre utsträckning), frågan växer i opinionen. Många känner oro, obehag etc.

En del – inte minst handlare och andra näringsidkare – har direkta problem kopplade till tiggeri och gatumusicerande. Man kan tycka att de ska leva med det. Men det finns en kostnad.

Jag brukar skriva på den här bloggen att man aldrig ska överskatta väljarnas kunskap, men heller aldrig underskatta deras intelligens. Väljarna fattar att det är en svår fråga, att det inte finns ett alexanderhugg och att frågan kräver en genomtänkt hantering. De låter sig nog inte imponeras av en politisk tävlan i moralisk indignation.

Min bedömning är att den politiker som tar sig an frågan i den andan vinner väljarnas långsiktiga respekt. I den här frågan, men också i andra.

Åsa Regnérs agerandet illustrerar det tilltagande problemet att vi inte kan diskutera samhällsproblem seriöst. Jag skrev om det i morse med anledning av bostadsmarknaden och hushållens belåning. Men det går igen på många områden. Sverige håller på att bli bisakernas och den politiska skuggboxningens paradis.

Vad tycker väljarna när inte ens en enskild politiker kan vara överens med sig själv om vad som är intressant eller fiskande i grumliga vatten?

Jag läser nu på eftermiddagen att socialdemokraternas förtroende i opinionen rasar. Ett tänkbart samtalsämne för Förmiddags- och Eftermiddags-Åsa Regnér när de träffas ikväll.

Och imorgon är edet första maj. Jag gissar att Åsa Regnér talar på minst två ställen. Kanske till och med samtidigt.

Om gästbloggen


Fredrik Johansson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är kommunikationsrådgivare på Kreab och sitter även i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv.


Här bloggar han i huvudsak om svensk inrikespolitik, men ibland även om annat. Eventuella åsikter är hans egna.