Annons

I högermarginalen

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Har bevittnat regeringens presskonferens på Harpsund. Är fortfarande omtumlad.

Efter att Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Åsa Romson och Gustav Fridolin i fyrtiofem minuter beskrivit Alliansens budget som ett tidigare opublicerat kapitel i Uppenbarelseboken meddelade statsministern att det nu var dags för samarbete.

Det hela gav ett högst udda intryck. Det finns knappt ett område där Alliansen (”med stöd av Sverigedemokraterna”) inte ställer till det mest onämnbara elände. Om man får tro Åsa Romson väntar oss exempelvis en närmast apokalyptisk snar framtid av skogsbränder och miljögifter.

Med dagens presskonferens står dock en sak klart: Stefan Löfven har bestämt sig för att det är med Miljöpartiet han går till val. Han binder sig vid det samarbete som han vacklat kring sedan budgetkrisen inleddes och som hans företrädare vill att han ska överge. Om budgeteten var överspelad för några dagar sedan är den valplattform idag.

En lekmans gissning är att Göran Perssons rådgivande roll gentemot Stefan Löfven härmed går över i en annan fas.

Löfven kan nu inte vända tillbaka. Om det tidigare fanns en möjlighet att distansera sig från Miljöpartiet och gå till val på ett mer självständigt socialdemokratiskt program, så stängdes den dörren idag. Upplägget idag var medvetet och det var rimligen genomanalyserat.

Löfven passerar Rubicon. Och han gör det tillsammans med Åsa Romson.

Kanske hade Löfven inget val. Romson och Fridolin är de kamrater han har i den båt som han är satt att försöka ro i land. Kanske har Romson och Fridolin lovat Löfven att överge det Göran Persson kallar ”pubertal trofépolitik”.

Att Stefan Löfven spelar utomordentligt högt är uppenbart.

Om gästbloggen


Fredrik Johansson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är kommunikationsrådgivare på Kreab och sitter även i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv.


Här bloggar han i huvudsak om svensk inrikespolitik, men ibland även om annat. Eventuella åsikter är hans egna.