Annons

I högermarginalen

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Idag ska regeringen enligt uppgift presentera någon form av ”lösning” på den för Stefan Löfven outsägligt smärtsamma hanteringen av ”frysningen” av Förbifart Stockholm. Vad media erfar ska Miljöpartiet ha fått ge sig och bygget ska återupptas så fort som möjligt. Vilket ju även Riksdagen har krävt.

Detta får sägas vara väntat. Men det är samtidigt högst osäkert om det löser Löfvens problem. Socialdemokraterna äger nämligen inte längre Förbifartsfrågan. Det gör Miljöpartiet.

Jag kan inte se att Löfven kommer ur detta med mindre än att Miljöpartiet lovar att gå till val på att Förbifart Stockholm ska byggas.

Om inte Åsa Romson lovar att bygga Förbifarten så kan Socialdemokraterna inte mer än upprepa samma löfte som i valet i september: Förbifarten ska byggas och (s) kommer inte att kompromissa med Miljöpartiet.

Bekymret är att väljarna, media och Stefan Löfven själv vet vad det löftet var värt.

Statsministerns trovärdighet bygger på att Romson och Fridolin kan sälja in Förbifart Stockholm till sina partiaktivister (vilka inte bara verkar präglas av eftertänksam pragmatism).

Om Miljöpartiet går till val på sin gamla politik – dvs att Förbifarten ska stoppas – så är väljarna återigen utlämnade till Stefan Löfvens berömda förhandlingstalanger. En försiktig bedömning är att det är högst osäkert om dessa fortfarande anses ha de närmast magiska egenskaper som de tillskrevs före valet.

Hanteringen av Förbifarten har kostat hundratals miljoner och åsamkat Socialdemokraternas trovärdighet som regeringsparti omätbar skada.

Dagens besked kommer inte att ställa Stefan Löfven på ruta ett. Om inte Åsa Romson dyrt och heligt lovar att Förbifarten ska byggas så befinner sig socialdemokraterna i ett läge där de bara kan drömma om ruta ett.

 

Om gästbloggen


Fredrik Johansson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är kommunikationsrådgivare på Kreab och sitter även i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv.


Här bloggar han i huvudsak om svensk inrikespolitik, men ibland även om annat. Eventuella åsikter är hans egna.