Annons

I högermarginalen

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Svenska Dagbladet har idag en större artikel om statsministerns USA-resa. Vi vet ju sedan tidigare att Stefan Löfven imponerats av Hillary Clintons kunskaper.

Stefan Löfven är i USA för att promota vår kandidatur till FNs säkerhetsråd. Artikeln i SvD gör inga omsvep i den delen. Jag skrev i går om varför det inte nödvändigtvis är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska prioritering just nu.

Jag tror också att det är där – i att regeringen riskerar lägga fokus på fel frågor – och inte i de mer materiella kostnaderna som det långsiktigt stora bekymret med denna kandidatur ligger. Även om Jenny Norberg har goda poänger i sin analys av de materiella kostnaderna och personella riskerna för säkerhetsrådskandidaturen.

Det är en prioritering denna regering gör. Men vi kan inte låtsas som om det inte är en prioritering. Den tid och den politiska kraft som läggs på detta behöver tas någonstans ifrån. Risken att det går ut över Sveriges engagemang i EU är inte obetydlig.

Det är också – milt uttryckt – något förvånande att läsa Stefans Löfvens motiv för att Sverige ska delta i FN-missionen till Mali:

”Det är viktigt inte bara ur säkerhetsrådsperspektivet, utan också för att vi står upp för FN. Vi har under flera år sagt att Sverige ska vara med i flera FN-ledda uppdrag, inte Nato-uppdrag eller andra uppdrag. Det har vi socialdemokrater proklamerat för länge sedan. Nu finns den här möjligheten i Mali och då är det bra att vi tar den, säger statsministern till SvD.”

Den som inte är bekant med den internationella storpolitikens alla finesser skulle ju eventuellt kunna få för sig att vi skickar kvinnor och män till Mali för att bidra till maliernas trygghet och säkerhet. Hade vi inte gjort det om det var en Nato-mission?

Att svensk trupp till Mali tydligen är ”en möjlighet” ska kanske ses som ett uttryck för så kallat positivt tänkande. Vi låter det vara osagt.

Jag tycker att det är viktigt – av flera skäl kopplade till den minst sagt förfärliga och riskfyllda situationen på plats – att Sverige deltar i Mali-operationen. Men vi ska göra saker av rätt skäl. Inte minst – vilket Jenny Nordberg så riktigt påpekar – då det handlar om att utsätta svenska kvinnor och män för verkliga risker.

 

Om gästbloggen


Fredrik Johansson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är kommunikationsrådgivare på Kreab och sitter även i styrelsen för Stiftelsen Fritt Näringsliv.


Här bloggar han i huvudsak om svensk inrikespolitik, men ibland även om annat. Eventuella åsikter är hans egna.