Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Det här skulle aldrig hända. Ändå: Tänk dig den unge mannen på besök hos sin läkare för ett nytt recept till hormonerna som gör att han inte ska råka bli pappa så där hux flux. Han och hans kompisar har börjat prata med varandra om att de ibland känner sig diffust nere och nog har många känt att de fått mindre sexlust. De tror alla att det kan bero på spermie-hormonet.

Läkaren: ”Det är inte bevisat.”

Den unge mannen: ”Men vi är många som känner det som om vi fått mindre livsglädje, och att vi inte har samma sexlust.”

Läkaren: ”Det kanske är värt det?”

Det här händer så klart inte – inte killarna. Men det händer tjejerna. Läkarens kommentarer om minskad sexlust – ”Det är inte bevisat” respektive ”Det kanske är värt det?” – är hämtade ur verkligheten. Likaså funderingarna kompisarna emellan, fast det så klart är kvinnor som diskuterar. Och först nu, då de passerat 25 år och har litet perspektiv sedan sina första besök på ungdomsmottagningen. Då enda förslaget till preventivmedel var p-piller, inte kondomer. Vad de också hunnit berätta för varandra är att INGEN någonsin mött en kille som ens FRÅGAT om de skyddar sig.

”Om det är någon enda debattartikel jag skulle skriva, så är det den om hur dåligt vi kan må av p-piller” har en ung kvinna sagt.

I morse, på P1, diskuterades p-pillren med Nina Ruthström på Gotland som startat namninsamlingen Nej tack till p-piller som gör oss sjuka – eftersom hon förstått ”hur vanligt det är med allvarliga biverkningar som minskad sexlust och nedstämdhet, fast barnmorskor avfärdar det som normalt. Eller uppmanar tjejerna att byta sort.”

Gynekologiprofessorn Viveca Odlind vid Läkemedelsverket svarade att hon inte tycker någon ska använda p-piller som ”inte mår bra av dem” och att hon var helt medveten om ”vanliga biverkningar, som att bli nedstämd och tappa lusten och ja … som nästan alla som haft p-piller kan ha känt någon gång.”

Läs det där sista en gång till. Det sägs av den sakkunniga på Läkemedelsverket.

Sedan tillägger hon att ”nyttan väger tyngre”. Varpå Nina Ruthström undrar ”nyttan för vem? Om jag som ung tjej tappar sexlusten och blir deprimerad …”

Odlind avbryter:

”Jag sa ju just det – man ska inte använda dem om man tappar sexlusten och blir nedstämd.”

Men Nina Ruthström har en annan bild av verkligheten.

”Det vi vänder oss mot är att de rekommenderas i första hand fast de inte skyddar mot könssjukdomar. Unga tjejer som mår sämst i vårt land känner sig mer eller mindre tvungna att äta p-piller. Så som det fungerar i dag ligger allt på tjejens ansvar.”

Viveca Odlind: ”Det är tråkigt att höra att man kan känna sig tvungen. Naturligtvis ska man bara använda p-piller om man mår bra av dem.”

Se där, något för Läkemedelsverket att bita i när de nu ska se över användningen och rådgivningen av preventivmedlen. Kanske dags att utveckla ett hormonpreparat för er killar? Och vad gäller risken för att ni blir nedstämda och får minskad sexlust så vet vi ju redan, efter att vi kvinnor nu varit försökskaniner i några decennier: Nyttan, mina herrar, väger tyngre.