Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Hörni killar! Ni vet inte vad ni går miste om!

Ungefär så låter det i några brev till Idagsidans psykolog Madeleine Gauffin Rahme efter gårdagens fråga från en 25-årig tjej om hur hon ”skulle kunna tänka på sex som något positivt”. Tjejens pojkvänner hade bara brytt sig om sig själva då de hade sex. Till och med varit föraktfulla och förnedrande.

Frågan och svaret blev näst mest läst på SvD.se under annandagen. Och några äldre män skickade långa svar via vår mejlbox psykologen@svd.se. De menar att de unga killarna inte verkar ha någon att prata med.

”Jag hade turen att ha en mamma som vågade ta upp sådana frågor” berättar en man som är snart 60. ”Det var ju genant, men man fick veta att det handlade om två personer som skulle njuta tillsammans. Det resulterade i en del självförtroende på området och man vågade mer för att man visste vad det handlade om.” Då mannen vågade närma sig en mer erfaren tjej fick han lära sig att ”när man experimenterar tillsammans finns inga gränser för hur bra det kan bli och för vad man kan upptäcka ihop.”

Även en annan man, 67 år, var ihop med en äldre tjej som hjälpte honom ”att förstå hur man ger en kvinna njutning av sexlivet och hur man får det själv”. Samtidigt förundras han: ”Jag trodde dagens unga män var betydligt mer (sex-)upplysta och jämställda än när jag var 20-25 år gammal. Vem har missat att lära och upplysa dem om att det är en fantastisk upplevelse att få vara med om en kvinnas orgasm? Man skulle vilja sätta dessa män på skolbänken.”

En tänkbar förklaring ser alla i de hårdare porrfilmerna, i alla fall jämfört med på 1970-talet. ”Porrfilmerna då var ju rena kärleksfilmerna som man blev upphetsad av” skriver en man 50+. De som visas i dag på de flesta filmkanalerna menar han ”är så äckliga att man inte ens får stånd av att titta på dem, det är varken sex eller kärlek utan ren sadism och förnedring.”

Det är nog därför många killar inte får lära sig något om ömsesidigheten i sex, menar snart 60-åringen. ”De lär sig av kompisar som är lika okunniga och rädda. Kanske är det för att de är rädda som de använder en aggressiv stil?”

Han uppmuntrar alla tjejer som har dåliga erfarenheter av ”dumma killar som inte fattar vad de går miste om” att fortsätta leta. ”Och prata, prata, prata, prata med killen när båda är nyktra – då kommer ni att hitta en kille som är värd att satsa på.”

Sedan slutar han med ett råd till alla, kan man tro:

”Var nyktra när ni har sex! Det är tillräckligt berusande och njutningsfullt för att inte avnjutas avtrubbad.”