Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

I februarinumret av Rolling Stone talar Lena Dunham ut om den ångest hon alltid har kämpat med, hur rädd hon varit för sex och om att hon som barn fick diagnosen tvångssyndrom, OCD. Hon hade en period när hon var helt fixerad vid siffran åtta. Nu har hon inte stora tvångsproblem längre, men några ”som är enkla att införliva i vardagen” finns kvar. Precis som mycket annat i Lena Dunhams liv så låter hon – regissören, manusförfattaren och skådespelaren – detta bli en del av tv-serien Girls. De avsnitten sänds i USA just nu.

Säkerligen är det många som ropar ”Äntligen!” hemma i tv-sofforna för att se en framgångsrik ung person som öppet pratar om sitt tvång. Videoklippet nedan är ingen höjdarintervju och bara 47 sekunder långt, men det är skönt att höra Lena Dunhamns gapskratt när intervjuaren säger att ingen skulle väl ha trott att hon, med de konstiga tvångstankarna, skulle ha en tv-serie på bästa sändningstid vid 26 års ålder. Snarare skulle man väl tro att hon var med i en ”obsession show”.

Idag-redaktionen publicerar idag den sista av åtta delar om tvångssyndrom. Här kan du läsa hela serien och se en Psykologisk salong om olika aspekter av tvångssyndrom.

YouTube Preview Image