Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

En av punkterna på nya påven Franciskus långa och tunga att göra-lista gäller Vatikanens syn på prästcelibat. Det finns en ökande opinion om att kravet om avhållsamhet ska skrotas med hänvisning till att det är orimligt. En av många som inte klarat att hålla det är ledaren för Skottlands katolska kyrka, kardinal Keith O’Brien. Han har nyligen hoppat av efter att ha erkänt att hans ”sexuella uppförande” inte motsvarat omgivningens förväntningar.

Nu frågar sig allt fler: är det möjligt att leva utan sex? Att ejakulera kan minska risken för prostatacancer, så celibat är inte att rekommendera menar John Wass, professor i endokrinologi vid Oxford University. Han hävdar att upp emot 90 procent av alla män, inklusive katolska präster, masturberar. Elizabeth Abbott, som skrivt ”A History of Celibacy” säger i samma artikel om avhållsamhet: ”Man har misslyckats med det i tusentals år. Det framkallar fruktansvärda saker.”

Men BBC nöjde sig inte med det, utan efterlyste läsarnas egna erfarenheter av att leva i celibat. Här är några av svaren: ”Jag känner många kvinnor (och män) som troligen skulle berätta om samhället inte stigmateriserade vårt val som ”abnormt”. Vi är trötta på att få frågan om vi är gay eller ’vad är det för fel på dig’ därför att vi inte är gifta”, berättar Esther. Stephen säger: ”Jag är mycket lyckligare med den här delen av mitt liv under kontroll än jag var förut”. Och Helen 24, fyller på: ”Att hävda att alla måste ha sex för att må bra psykiskt är skadligt för oss som är mycket lyckligare utan”. Helen betecknar sig som asexuell.

Vill du veta mer? Här kan du läsa en Idagsidesintervju med två personer som valt att leva utan sex.