Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

Idagsidans nya serie handlar om hjältar. Den bygger på antagandet att världen behöver fler som vågar gripa in i en händelse eller stå för det de tror på. Men stämmer det antagandet? Brottsförebyggande rådet har någorlunda koll på våld och övergrepp – men vem har väl hört talas om en hjältemyndighet som för statistik över vardagsmodet? Kanske finns det ett stort, vackert mörkertal av hjältedåd?

Troligen inte. Ta bara mobbning på arbetsplatser och skolor som kostar samhället miljarder varje år. Där finns det gott om offer, förövare och människor som tittar på. Forskningen har rätt nyligen insett vilken viktig roll åskådarna har. Det är bland dem det bestäms om någon ska kliva fram och ingripa eller inte. Åskådarna skriver vi mer om imorgon.

Höjer man blicken och tittar bortom Sveriges gränser behöver man heller inte leta länge förrän den skriande bristen på hjältemod blir alldeles uppenbar. Men hjältarna finns förstås.  Passa gärna på att se filmen ”Olydiga hjältar” som ligger ute ett tag till på UR Plays hemsida. Dokumentären om orättvisor och fruktansvärda övergrepp förmedlar värmen, hoppet – och vanligheten – hos dem som vågade gå emot det hemska. Här möter vi till exempel 15-åriga Rania Ibrahim från Irak som hellre tog fängelsestraffet på sju år än att bli offer i en pådyvlad självmordsattack, 21-åriga Maria Jesus Sanhueza som ledde det nationella pingvinupproret som resulterade i att alla ungdomar i Chile nu ges möjlighet att studera, och pastor Christian Führer – 70 år imorgon – som öppnade Nikolaikyrkan i Leipzig med sina fredsböner. Ur dem växte en rörelse som slutade med DDR-diktaturens undergång.

De är småtjejer, gamla gubbar, fattiga, smala och tjockisar. Gemensamt är att de vågade. I flera av fallen gjorde de också något som utmärker en ”smart hjälte” – de agerade inte ensamma. Så här säger den världskände socialpsykologen och numera hjälteforskaren Philip Zimbardo:

– Vad vi lärt oss från flera hjälterörelser, är att nätverk är bäst. En ensam hjälte är oftast effektiv vid ett tillfälle. En antiapartheidrörelse eller medborgarrättsrörelse kan inte vara en person, den kan ha en ledarfigur, men ledarfigurer blir skjutna. Så vill du få bort en korrumperad chef eller sätta stopp för en mobbare, bilda en ”hero squad”. Då kan de andra också korrigera dig om det skulle visa sig att din uppfattning inte stämmer, eller din vision får dåliga konsekvenser.

På onsdag intervjuar vi Philip Zimbardo.