Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

”Tillåt Surrogatmoderskap i Sverige” var rubriken på SvD Brännpunkt i torsdags. Det är  Statens medicinsk-etiska råd, Smer, som nu vill tillåta en  utomstående kvinna att vara gravid åt någon som inte själv kan skaffa barn.

Invändningarna lät inte vänta på sig: Sveriges kvinnliga läkares förening och Sveriges kvinnolobby framhåller att många komplicerade frågor återstår och att surrogatmoderskap är ett brott mot mänskliga rättigheter. KD understryker att barn ”inte är någonting man bara kan beställa.”

Nej, barn kanske inte är någon mänsklig rättighet. Problemet är bara att det finns personer som går över stock och sten för att få bli föräldrar ändå. Ta bara, Maria Sandebo, som vi intervjuade på Idagsidan i serien Barn utan sex. Hennes förutsättningar att få barn har varit allt annat än goda. Nu är hon sexbarnsmamma, bland annat tack vare en metod som inte är tillåten i Sverige. Men de barnen är ju också barn – och hur förhåller vi oss till det?

Mycket kommer att bli krångligt med nya sätt att få barn. Och surrogatmoderskap är bara början på den teknik som är på gång.

Klicka här för att läsa alla artiklar i serien Barn utan sex.