Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Kan du lätt röra dig mellan ditt analytiska tankesystem och ditt emotionella? I så fall kan du få jobb på Google direkt. Eller något annat snabbväxande teknikföretag. Supesmarta finns det gott om men det är de som också är inkännande som fattar hur man skapar sociala nätverk och som är mest kreativa, enligt en filosof på Wisdom 2.0-konferensen i San Francisco i dag.
I det emotionella systemet finns också öppenhet mot andras värderingar – vilket behövs för att sitta i Silicon Valley och utveckla sökverktyg för en hel mänsklighet. Så det där med känslor, medvetenhet, kontakt med sitt inre är det många företagsledare som pratar om på en sån här konferens. Och visst KAN det handla om vishet. I alla fall hos några.
Här finns höjdare från Google, Facebook, Cisco och LinkedIn ihop med organisationspsykologer och en och annan höjdare inom mindfulness och meditation. För många ser det ut som för Twitters grundare Evan Williams – han startade inte ett företag utan den gemenskap han kände sig hemma i med flow och produktivitet på en gång. Där man skulle ha tid för familjen. Och där ett sätt att ta vara på kreativitet och idéer är mindfulness.
”Man kan inte tvinga någon till det, men man kan underlätta för dem” säger Evan Williams som själv mediterat regelbundet sen han försökte bli en skibum i 20-årsåldern. Nu finns två schemalagda tider varje vecka på Twitters huvudkontor där de anställda kan meditera tillsammans.
Samma personliga historia för LinkedIns VD. För produktchefen på Facebook. För talangjägaren på Google. I 15-20 årsåldern hade de ramlat över någon bok eller blivit nyfikna på buddismen och börjat meditera regelbundet. Alla verkar brinna för att skapa ”mindful companies” i betydelsen att bygga in medkänsla, närvaro och social hållbarhet som ”balans i livet” heter nu. Och den gångna helgen hade de varit på retreat med Jon Kabat-Zinn hela bunten.
Han är ett av dragplåstren på konferensen och han är bra, men jag tänker citera meditationsläraren Pam Weiss i en panel med organisationsutvecklare:
”Allt det här språket vi använder – ’om vi ger det här till de anställda, så får vi ut det där’ – nej …”
Spontan applåd från deltagarna.
”Folk hungrar efter att slippa bli behandlade som objekt. Vi behöver bara möta människor där de är. Sedan kan meditation vara ett sätt för dem att ta kontakt inåt och hitta rum för att verkligen vara sig själva.”