Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Mindfulnessgurun Jon Kabat-Zinn i all ära. Eller kongressledamot Tim Ryan som bestämt sig för att göra USA till en ”mindful nation” (titeln på hans bok). De sa så vackra saker från scenen när Wisdom 2.0 öppnade och visst är det hoppfullt när ledande personer vill att världen ska bli bättre genom att människor blir mer närvarande, mer empatiska, mer medkännande och mer moraliska.

Men det riktigt roliga var de små övningarna med oss 1 800 deltagare – tre gånger fler än på förra årets konferens – som vi omedelbart kastades in i. Och att upplägget är gjort för att vi ska knytas samman – connection, connection, connection. Är det en konferens om visdom i vår digitala tid så blir det logiskt att göra det IRL, in real life, det som många här har som jobb att få oss att göra över internet.

Så, där hamnade vi slumpvis, några stycken runt små bord, för att berätta om vad som får oss att känna oss som mest levande. För till exempel Ben från Twitter är det frihet. På Twitter – ett sex år gammalt företag – är meditation och yoga en självklarhet på jobbet. Ben är en sån som kan fråga Meg bredvid sig vilken ”barnvariant” hennes tonårsson är, pojk-flicka eller flick-pojke?

Queer, faktiskt, svarar Meg som är präst i en on-line församling, Church of the larger fellowship. Varje vecka ”kommer” 800-900 ”kyrkobesökare” till nätgudstjänsten, också några svenskar, och nyligen Har hon startat en drömtydarkurs över nätet.

Och så Heidi som, precis när hon säger Spill Now som hennes nätforum heter, spiller ut sitt vattenglas på bordet. Spill var ett sätt för henne att hjälpa collegekompisarna att chatta om jobbiga saker i livet NU utan att behöva stå i veckor på väntelista på studenthälsan. Efter en månad hade 120 anmält intresse för att vara samtalspartner och snart spred sig idén till tio andra college.

Inte minst kan forumet förebygga självmord, på MIT räknar man med åtta varje år, vilket gör att Heidi ägnar mängder med tid åt att skriva kontrakt med skolorna för att klara ut var ansvarsgränserna går.

Vi är i ett land där man lämnar in stämningsansökan för allt. Det skulle väl Tim Ryan inte kalla för mindful?