Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

I dag har jag träffat en hjärnkirurg och en programmerare med det gemensamt att de har tjänat miljoner dollar på it-branschen och sedan skänkt det mesta till något de tror på ska göra världen bättre.

För doktor James Doty var det inte riktigt frivilligt, inte att det blev så mycket i alla fall. För ingenjör Chade Meng-Tan på Google var valet på alla sätt medvetet. Han började 2000 och fick ett aktieinnehav som hade ökat så mycket i värde då han sålde att han inte behöver arbeta alls resten av livet. Det gör han ändå. På Google. Med sin egen mindfulnessbesläktade kurs Search Inside Yourself. Och med sitt eget nya ledarinstitut.

Meng har varit med om att förändra världen ”några gånger om” genom sökmotorn, mejlen, kartan … Nu vill han skapa förutsättningarna för fred på jorden. Från hårdvara och mjukvara är han nu inne på ”heart-ware” – haha.

”Om så bara en procent av befolkningen kommer att börja meditera och skapa ett stabilare sinne är det ändå 70 miljoner människor som skulle bli snällare. Jag tror det blir som en snöbollseffekt och att det kan gå på en, max två generationer.”

Vi sitter på Google där det serveras tre mål mat om dagen och ingen verkar ha gått hem fastän klockan är bortåt åtta. På en extra stor Earth-sökare zoomar vi in svenska västkusten och min båtförenings brygga och sedan sveper vi snabbt över jordklotet till hur havsbotten ser ut utanför San Francisco. ”Havsbotten! Cool, va”, myser Meng som börjar bli nervös inför mötet dagen därpå. Han har bara träffat Jimmy Carter litet hastigt en gång förut och nu ska de sitta en hel middag tillsammans. ”Jag känner mig som en skolflicka”, medger han.

En del av sina pengar – en miljon dollar – har Meng skänkt till hjärnkirurgen James Dotys forskningscenter vid Stanford, Center for Compassion and Altruism Research and Enducation (CCARE). James Doty växte upp med en alkoholiserad far och invalidiserad mor och gick från beroende av socialbidrag till att skaffa sig en förmögenhet på it-företag. När bubblan sprack förlorade han allt han investerat och det lilla som var kvar skänkte han till välgörenhet. Det var bara att det där ”lilla” växte till tiotals miljoner kronor.

Doty stod vid sitt ord. Och kände sig befriad.

”När man växer upp i det kaos som är fattigdom blir kontroll det första man vill ha, och det får man med pengar. Men man får inte lycka. När pengarna försvann blev jag också av med den skam och osäkerhet som fattigdom ger. Jag insåg att jag inte behövde jämföra mig med dem som hade mer, utan tvärtom: glädja mig åt hur bra jag har det.”

Sedan dess har han bestämt sig för att driva forskningsprojekt om medkänsla och osjälviskt handlande och skapa möjligheter för att odla dessa egenskaper. När man är osjälvisk eller medkännande kan det till och med ge mer utslag i hjärnans belöningssystem än både orgasm och pengar. Pensionärer som jobbat som volontärer ett visst antal timmar i veckan har bätte hälsa, lever längre och får bättre immunförsvar än de som inte gör det alls.

”Jag vill starta en ’compassion movement’ så vi kan maximera vår medkänsla”, säger James Doty vars center ger en ett år lång kurs på Stanford för yrkesverksamma i denna särskilda form av inställning. På väntelistan står åtta gånger fler än vad det finns plats för. I morgon ska jag få vara med på en lektion.