Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Så bra att Idagsidan gör en artikelserie om tvångstankar! Den frasen har jag fått höra många gånger de senaste veckorna när jag har intervjuat modiga människor som berättat om sina tvingande tankar. Runt 200 000 svenskar lider av tvångssyndrom eller OCD (Obsessive Compulsive Disorder). WHO räknar sjukdomen som en av de tio som sänker livskvalitén  mest. Här är några exempel på vanliga tvångstankar:

Tänk om jag har en hemsk sjukdom

Tänk om jag smittar andra

Tänk om jag sätter kniven i mitt barn

Tänk om det börjar brinna – bäst att jag tar med kaffeapparaten i bilen till jobbet

Tänk om jag har hiv

Tänk om jag säger fula könsord helt plötsligt

Tänk om jag slänger ut mitt barn från balkongen

Listan kan bli mycket, mycket längre än så här. Det är dags att prata mer om tvångstankar. En av dem som vill få omgivningen att förstå hur det är att leva med krävande tvångstankar är 24-årige Eric Sjöwall, först ut i Idagsidans nya serie Inre tvång. Läs om honom här.

En annan som har talat ut är fotbollsspelaren David Beckham som mobbades i skolan för sina tvångsritualer. Han fick sin OCD-diagnos som 14-åring. Än idag har han kvar vissa tvångsritualer, som att alla burkar i hotellrummets minibar ska vara i jämna antal och stå med etiketten framåt. Rummet måste också vara blåst från skräpande broschyrer och annat. I likhet med många andra med tvångssyndrom är David Beckham en perfektionist som gillar att ha ordning och kontroll.

Hör David Beckham berätta om sina tvångsritualer i Friday Night with Jonathan Ross: