Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Kämpar du med att införliva nyårslöftet om ett radikalt hälsosammare liv? Eller tampas du ”bara” med att bli av med de där extra kilona som blev resultatet av julens matorgie?

Oavsett ambitionsnivå så är du definitivt inte ensam. Och råden som ska få oss att gå vinnande ur viktstriden haglar över oss så här års: Sluta räkna kalorier! Tajma måltiderna! Kick-starta ämnesomsättningen med en rejäl frukost!

I senaste numret av Scientific American levereras ytterligare ett tips. Ny forskning visar nämligen att minnet spelar en viktig roll för vår aptit. Minns vi vår senaste matportion som stor, blir vi mindre hungriga – oavsett hur mycket mat vi i verkligheten stoppade i oss.

En forskargrupp ledd av Jeffrey Brunstrom, professor i experimentell psykologi vid University of Bristol, placerade ett antal försökspersoner framför soppskålar med tomatsoppa. Skålarna såg helt vanliga ut, men i själva verket var de konstruerade på ett sådant sätt att forskarna med hjälp av slangar kunde fylla på eller hälla bort soppa utan att försökspersonerna märkte något.

Hälften av skålarna såg ut att innehålla en liten portion soppa, medan resten såg välfyllda ut. Vissa försökspersoner åt den mängd soppa som skålen såg ut att hålla. Andra deltagare blev lurade. Dessa trodde kanske att de åt en liten portion, men i själva verket fyllde forskarna i hemlighet på skålarna så att den faktiska mängden soppa de fick i sig var mycket större. Eller tvärtom.

När forskarna direkt efter måltiden frågade försökspersonerna hur mätta de kände sig, stämde svaren väl överens med hur mycket soppa de faktiskt ätit. De som slevat i sig stora portioner kände sig ordentligt mätta – även om de trodde sig ha ätit ganska lite. Magen lät sig alltså inte luras.

Men när försökspersonerna fick samma fråga igen efter två, tre timmar var magen som mättnads- och hungerindikator inte lika tillförlitlig längre. Istället var det minnet av soppa som påverkade upplevelsen av hunger. De som ätit en liten portion – men som trodde att de ätit mycket – kände sig betydligt mättare än dem som ätit en stor portion – men som hade bilden av att de ätit lite soppa. Nu var det alltså snarare minnet av portionsstorleken än magens fyllnad som påverkade graden av mättnad.

Hunger är en komplex upplevelse som förstås inte bara styrs av våra visuella minnen. Det har flera tidigare studier visat. Men kanske kan det ändå vara värt att ta en extra djup titt ner i matlådan nästa lunch. Vem vet, minnet av alla de där bönorna eller pastaskruvarna kanske kan skjuta upp hungern åtminstone en liten stund – och få oss att avstå från den där frestande chokladbiten på väg hem från jobbet. Värt ett försök i alla fall.