Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

Sharon Osbourne, gift med hårdrockaren Ozzy och före detta jurymedlem av engelska versionen av X Factor och America´s got talent, berättar i nya numret av Hello Magazine att hon låtit operera bort bägge brösten. Osbourne, som nyss fyllt 60, har haft cancer tidigare, i tjocktarmen, och när hon för en tid sedan fick reda på att hon hade en genetiskt förhöjd risk för bröstcancer, valde hon att förekomma.

Ingreppet och återhämtningen var tung. När Sharon dessutom fick veta att de implantat hon haft läckte, bestämde hon sig för att det får vara slut med skönhetsingreppen:

”Du kan inte köpa tillbaka din ungdom, oavsett hur mycket pengar du har, och jag tänker inte lägga mig under kniven igen”.

Den prioriteringen tycks hon dela med många kvinnor – åtminstone i Sverige. I en avhandling tidigare i höst visar sjuksköterskan Ulrika Fallbjörk att de flesta kvinnor faktiskt säger nej även till till ett rekonstruerat bröst efter en så kallad mastektomi. Hennes rön utmanar idén om att brösten alltid är viktiga för en kvinnas sexualitet och identitet. Så kan det visserligen vara, men inte för alla.

En rekonstruktion kan vara en krävande process med lång tid för återhämtning. Oavsett om man väljer att genomgå den prövningen eller inte, tycks problemen försvåras med tiden för den som upplever att cancern stukat sexualiteten. Därför är det viktigt för vården, menar Ulrika Fallbjörk, att inte bara fokusera på överlevnad och förutfattade meningar om bröst utan att verkligen se vad som är viktigt för varje enskild kvinna.

Även om den dubbla mastektomin var ett lätt beslut – en ”no-brainer” – för Sharon Osbourne, tillhör hon ändå dem som låtit rekonstruera brösten. Men hon säger också:

”Jag brydde mig inte om hur de skulle se ut – jag ville vara cancerfri”.