Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Idag den 10 oktober är det världsdagen för psykisk hälsa.

Det har gått inflation i världsdagar, tänker du.

Och visst, kanelbullarna blir nog uppätna utan att Hembakningsrådet (det vita mjölet och smörets härförare) sedan 1999 trummat in att den 4 oktober är Kanelbullens dag.

Och ja, på lördag är det International Suit up day, skapad av den amerikanska tv-serien How I met your mother. Tillräckligt många bär nog kostym ändå kan man tycka, även om det lär se komiskt ut på stan med alla unga How I met your-mother-fans i strikta kostymer, något de aldrig annars brukar bära.

Så gott som varje dag har något tema, här har du listan.

Många temadagar är ganska tramsiga, andra desto allvarligare. Som WHO:s världsdag för psykisk hälsa den 10 oktober. Förhoppningsvis kan dagen bidra till att vi skänker åtminstone en tanke åt, eller ännu hellre pratar om, psykisk ohälsa. Runt 350 miljoner människor världen över i olika åldrar och olika samhällen är deprimerade. Depression är på väg att bli en av de absolut största folksjukdomarna i hela världen.

Den svenska kampanjen Hjärnkoll syftar till att öppna upp samtalen om våra psykiska olikheter. De flesta av oss, tre av fyra för att prata statistik, har egen erfarenhet eller någon i närheten med en psykisk sjukdom. Ändå säger var tredje svensk att hen inte vill jobba tillsammans med någon som har psykiska problem.

Hjärnkollskampanjen har tagit hjälp av 200 ambassadörer som berättar om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Kanske kan de bidra till en större öppenhet. Börja med att lyssna på Elisabeth i en minut och 22 sekunder, här hittar du henne och andra ambassadörer.