Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Några ord om manlighet på den kvinnodominerade Bokmässan.

1. Längsta kön gick till en man

”O o o vad en liten fjolla kan gno”, twittrade Jonas Gardell förtjust efter att han varit en av de mesta pulikmagneterna på Bokmässan i förra veckan.

Gardell trollband publiken med sitt allvar, sina tårar och ett par uppsluppna gapflabb. Flera gånger spände han blicken i salens yngsta åhörare och uppmanade dem att läsa på om den samtid som nyss flytt, 1980-talet – en tid då bögar stod ut med att förnedras, en tid då föräldrar till unga män skämdes för att deras söner hade dött i aids, en tid då Jonas kunde råka ut för att någon fimpade på hans tallrik när han åt på restaurang. Minns 80-talet bakom rökridåerna, läs SvD-serien 30 år med HIV.

Uppenbarligen har Gardell gnott desto mer innan han kom hit. Första boken i romansviten säljs för fullt, andra delen mejlade han nyss över till förläggaren enligt ett annat Twitterbudskap. Den tredje på väg och den 8 oktober startar tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar.

2. Unga män läser inte böcker.

Litteraturutredningen ger dystra besked om att unga män inte läser. Kanske hänger det ihop med att läsförståelsen minskar och kanske med att killar får lägre betyg än tjejer. Regeringen har utsett PM Nilsson till särskild utredare som ska fokusera på männen och jämställdheten. När kommer pojkar och män till korta? Ska bli spännande att ta del av vad han kommer fram till.

3. Den känslige mannen trivs inte i det moderna projekt han själv skapat

Kanske borde PM Nilsson be om råd från de tre män som i en desto glesare befolkad sal än Gardells på Bokmässan diskuterade pojkar och män under rubriken Den känslige mannen.

Håller alla vi män på att bli gammpojkar som inte passar in i den moderna världen? frågade sig författaren Lennart Hagerfors. Han menade att mannen, skaparen av det moderna projektet, till sin stora förvåning märker att han inte passar in i sin skapelse. Han flyr eller gömmer sig, tar till spriten eller stannar vid datorspelen medan kvinnorna tar för sig av den moderna världens möjligheter.

Män är vagabonder, de flyr från något medan kvinnor är pilgrimer, de flyr till något, sa Lennart Hagerfors och bad om ursäkt för sin generalisering som Hagerfors lagt i en av sina romanfigurers mun.