Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

Idag är det internationella suicidpreventiva dagen. I samband med det öppnar webbsajten Självmordsupplysningen med råd och fakta till anhöriga och till den som funderar på att avsluta sitt liv, samt med chatt varje vardag.

Det finns tankar på en nationell plan för att förebygga självmord. Men det är en administrativ och pedagogisk jättekoloss som kommer att ta tid att ro i hamn. I väntan på att den eventuellt blir av,  är därför föreningen Psykisk hälsas initiativ lovvärt – tre självmord begås i Sverige varje dag –  även om namnet på sajten kanske inte är helt lyckat, tycker jag.

Upprinnelsen till webbinitiativet är den uppmärksammade händelse för två år sedan där en 21-åring tog sitt liv i realtid inför ögonen på alla som var inne på samma sajt som han.

På Idagsidan skrev Agneta Lagercrantz flera uppmärksammade artiklar om den händelsen. Här är länkarna till dem – och några till som jag tycker är värda att lyfta fram idag.

Livsfarligt

Kan självmord smitta bland unga?

De allra flesta vill egentligen leva

Självmordet som stoppades

Dödliga kryphål online

I en artkelserie om barn och döden, berättar Agnes om hur det kändes – och fortfarande känns – att pappa valde att sluta sitt liv.

Pappas självmord en sorg med vrede

 

Och här är en intervju med bloggaren Ludmilla Rosengren vars dotter dog, bara 14 år gammal:

Livet efter Linnéa måste gå vidare.

 

Mer om suicidforskning kan du läsa här.