Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Medan det i Sverige pratas om flumskola, antipluggkultur och tvångshämtning av notoriska skolkare, är tongångarna i Sydkorea de motsatta. Där pluggar eleverna dag och natt – vilket alltmer ses som ett problem. 74 procent av alla elever deltar i privat kvällsundervisning vid sidan av den vanliga skolan. En typisk elev börjar skolarbetet klockan 8 på morgonen och slutar – beroende på den egna och föräldrarnas ambitionsnivå – mellan tio på kvällen och ett på natten, rapporterar nyhetsmagasinet Time.

För svenska skolpolitiker eller föräldrar som kväll efter kväll tjatar på sina barn för att få dem att plocka fram matteuppgifterna eller öppna läseboken, kan det kanske framstå som en avundsvärd drömsits. Och visst, de koreanska eleverna levererar gång på gång toppresultat i internationella kunskapsmätningar inom ämnena läsning och matte. Vissa menar också att Sydkorea inte hade varit världens 13:e största ekonomi utan det här lätt tvångsmässiga förhållandet till skolprestationer.

Men tiderna ändras och sydkoreanska politiker spår nu att andra slags färdigheter kommer att vara av större betydelse i framtiden än sådant som går att råplugga sig till genom traditionell ”korvstoppning”. För att stå sig i den internationella konkurrensen behövs mer av innovation och nytänkande och då måste även skolan belöna mjukare värden som kreativitet och idérikedom. Risken med den starka fokuseringen på studieresultaten är dessutom att barnafödandet i landet fortsätter att minska framöver eftersom blivande sydkoreanska föräldrar känner sig pressade av framtida kostnader för all privatundervisning som barn antas behöva.

I kampen mot landets utbredda ”pluggmasochism” tar myndigheterna nu i med hårdhandskarna, enligt Time. Ingen privatundervisning får till exempel förekomma efter klockan tio på kvällen. För att kontrollera att tidsgränsen verkligen efterlevs har statsanställda vakter anställts. Dessa patrullerar distrikten där kvällsskolorna – så kallade hagwons – ligger som tätast och gör räder för att hitta elever som deltar i otillåten undervisning. I jakten på nattliga plugghästar betalas till och med hittelön ut till tipsare.

Problemet med de sydkoreanska eleverna tycks inte heller bara vara att de pluggar för hårt. De studerar också på fel sätt. I vissa koreanska affärer går det numera att köpa särskilda kuddar som eleverna trär på armen för att kunna ta sig en välbehövlig tupplur lutad över skolbänken – så att de sedan orkar sitta uppe och plugga halva natten…