Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

En dos hydrokortison mindre än sex timmar efter en traumatisk händelse bidrar till att minska risken för posttraumatisk stress. Det hävdar den israeliske professorn Joseph Zohar vid universitetet i Tel Aviv efter en pilotstudie på patienter på akutmottagningar.

Professor Zohar tog avstamp i naturens egna skydsmekanismer. De flesta som utsätts för chockartade händelser utvecklar trots allt inte posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och det tack vare det hydrokortison som kroppen själv producerar. Men genom att injicera en hög dos hydrokortison hos traumapatienter minskade risken för PTSD med 60 procent, enligt studien. Det kontrollerades genom uppföljningar tre månader efter de traumatiska händelserna. Hydrokortison kallas också kortisol och är ett så kallat stresshormon. Dessutom säger Joseph Zohar att lugnande medel, exempelvis Valium, motverkar den skyddande effekt som hydrokortison ger.

Detta är inte den första studien som pekar på hydrokortisonets skyddande effekt. Men nu ska professor Zohar expandera forskningen för att utröna hormonets biokemiska verkan. Pilotstudien presenteras i det vetenskapliga magasinet European Neuropsychopharmacology.