Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Män som blir pappor får lägre testosteronhalter, slår amerikanska forskare fast i en ny studie. Resultaten visar att män är biologiskt designade att ta hand om sin avkomma, hävdar de.

Tidigare forskning har bara gett vaga indikationer om det här sambandet. Nu hävdar forskarna vid Northwestern University i Chicago, att de har entydiga bevis. De har nämligen följt 624 filippinska män i 20-årsåldern under fyra och ett halvt år. De som blev pappor fick tydligt lägre nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

– Och det är inte så att män med låga testosteronhalter mer sannolikt blir fäder. Tvärtom var det män som inledningsvis hade höga testosteronniåver som blev fäder, men när det väl inträffat sjönk deras nivåer kraftigt, säger en av forskarna, antropologen Lee Gettler.

Det är inte så ofta som forskning där evolutionen kopplas till mänskligt beteende ger argument för jämställdhet mellan könen, men här är det så.

– Att föda upp en mänsklig avkomma är en sådan insats att samarbete är nödvändigt, och vår studie visar att mänskliga fäder biologiskt är kopplade att hjälpa till med jobbet, säger en annan forskare, Christopher W Kuzawa.

Han pekar på att liknande samband har studerats hos djur där hanar deltar i omsorgen av avkomman. Människor skiljer ut sig bland däggdjuren då människobarn är beroende av bland annat mat och skydd under mer än ett årtionde.

Diskussionen om könsroller och jämställdhet är återkommande teman på Idagsidan. Och på vår webbplats har vi en hel avdelning i ämnet. Klicka här för att komma dit.