Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Duktiga flickorIdagsidan – för vilken gång i ordningen? kanske ni tänker. Men de som presterar och presterar och presterar OCH inte förstår varför de mår dåligt fostras fortfarande genom MVG-hets, skönhetsideal, frukostslarv, fräschhetsmani, vita tänder-fobi, prestationsrace …

Tar det aldrig slut?

Jo, menade kvinnan jag träffade i helgen och som de senaste 40 åren ägnat sig åt ledarskapsträning. Kvinnor yngre än 40,  max 45 år, tar nu för sig på jobbet betydligt mer kraftfullt än sina äldre systrar. De begär löner. Förhandlar sig till förmåner som RUT-avdrag. Mår bättre. Vägrar vara just duktiga flickor.

Kanske är de exempel på vad psykologen Victoria Blom menar med den goda duktigheten. Att man självklart ska ge järnet om man har hög kapacitet OCH inte enbart jagar beröm eller vill vara omgivningen till lags. Som kanske till och med kan börja se på framgång som serietecknaren Liv Strömquist: att den kan vara svårare att hantera än motgång. Att den ofta är beroende av bra tajmning. Och inte minst lagarbete.

Allt hänger sällan på en enda person – varken succén eller fiaskot.

Jag minns så väl när jag första gången nuddade vid den insikten och kände hur skönt det var.

Min morbror, förre chefredaktören Buster von Platen, ville av förklarliga skäl inte lägga sig i min anställning när jag i hemlighet kom som vikarie till SvD 1979 och blev yngst på redaktionen. Jag var snabbt hög på duktighetskänslan OCH fick ätstörningar. Några år senare hade vi ett samtal på hans rum, Buster och jag. ”Kom ihåg”, sa han och jag insåg att han talade av egen erfarenhet: ”När du får beröm och tycker du är duktig så beror dina framgångar aldrig bara på dig själv.”

Först var det besvärande – vad menade han, jag ville ju ha allt ljus på mig! Sekunden efter insåg jag att jag aldrig mer skulle kunna bortse från sanningen i det han sagt.

Läs vår pågående serie om prestationsberoende.