Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

När vår frilansjournalist Karin Elfving snart avslutar sin artikelserie om världspendlarna, kan man undra hur många i Sverige som tänker som algeriern hon mötte på biblioteket i Skärholmen i helgen.
När hon visade honom de första tre artiklarna på Idagsidan sa han förvånat ”Jag visste inte att det fanns tidningar här som skriver om utlänningar”.
Även om det var lite svårt med svenskan hade han genast satt sig för att intensivt läsa dem. Som pensionär hade han nu byggt upp en återvändartillvaro i Algeriet.
”Man köper hus och skapar allting där, som ett paradis, men när man väl är där inser man att man är långt från familjen i Sverige. Så man är ändå alltid ensam. Antingen är man här och saknar sitt land eller så är man där och saknar sina barn. Man bär alltid på en ensamhet inom sig”.
Så hade han förklarat att många unga, inklusive en gång han själv, skaffar barn i Sverige utan att tänka på att det innebär att man slår rötter här. Det är sen, när man vill återvända, som man inser att det – just tack vare barnen – är omöjligt.
”Jag är själv invandrare men har inte hittat någon väg ut ur det här” hade han sagt till Karin och sedan pekat en gång på artiklarna i SvD:
”Ni skriver ju om våra liv! Jag hade aldrig trott att en svensk tidning kunde intressera sig för det.”