Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Gäääsp… Ursäkta, och ledsen om jag fått även dig att gäspa. För nu när jag har öppnat munnen för en sömnig inandning är risken stor att även du inom kort kommer att göra detsamma, trots att du till skillnad från mig kanske sov alldeles utmärkt i natt. Ofta räcker det med att bara tänka på eller läsa om en gäspning för att de egna lungorna ska börja kippa efter lite extra luft.

Särskilt stor är risken att drabbas av denna smittsamma farsot om du är en empatisk person. Forskare har nämligen sett att personer som har lätt att känna empati också har lättare att smittas av gäspningar. Och eftersom de flesta av oss har allra lättast att känna medkänsla med personer som står oss nära, borde ju gäspningar smitta mest mellan släktingar och vänner.

Ett amerikanskt forskarteam vid Emory University bestämde sig för att testa den hypotesen på våra närmaste släktingar – människoaporna – vilka också smittas av varandras gäspningar. 23 schimpanser från två olika flockar fick se en 20 minuter lång video där apor från båda grupperna visades i bild antingen när de gäspade eller när de bara låg och vilade.

När schimpanserna fick se individer ur den egna flocken öppna munnen för en gäspning, gäspade de själva 50 procent mer än när de såg individer ur den främmande flocken göra samma sak. Enligt forskarna bekräftar detta att det finns en koppling mellan smittosamma gäspningar och nära relationer (åtminstone hos apor), skriver tidningen Scientific American.

De filmavsnitt som däremot fick schimpanserna att vakna till lite extra var när främmande apor ur den andra flocken dök upp i rutan. Medan det som är nytt och okänt alltså väckte apornas intresse, resulterade åsynen av en välbekant flockmedlem i en sömning – men empatisk – gäspning…