Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Det tycks inte finnas några gränser för vad man kan utläsa av hjärnan med hjälp av magnetkamera. Nu rapporterar amerikanska forskare att de kan förutspå försäljningssiffror för nya poplåtar genom att studera hjärnorna hos tonåringar.

– Vi har vetenskapligt visat att man kan använda hjärnscanning av en grupp människor för att till viss del förutsäga kulturell popularitet, säger professor Gregory Berns, psykolog, psykiater och chef för Center for Neuropolicy vid Emoryuniversitetet i Atlanta.

 

Nu vattnas det säkert i munnen på musikproducenter, men professor Berns skyndar sig med några reservationer: antalet försökspersoner var bara 27 och de var alla tonåringar, som trots allt utgör blott 20 procent av alla musikköpare. Men resultatet är kittlande och historien bakom är skojig. Så här gick det till:

 

De 27 tonårshjärnorna undersöktes redan 2006 i samband med en studie om tonåringar och grupptryck. Försökspersonerna fick lyssna på 120 låtar från My Space av vid tiden tämligen okända artister utan skivkontrakt, detta för att lyssnarna skulle höra dem för första gången. Under lyssningen mättes hjärnaktiviteten.

Tre år efter den studien satt Gregory Berns hemma och tittade på American Idol med sina två döttrar och fick höra Kris Allen, det årets vinnare, sjunga hitten Apologize av One Republic.

– Hallå! Vi använde den låten i vår studie, minns Berns.

Han insåg att han satt på unikt grundmaterial och ställde sig frågan om han med hjälp av dessa data hade kunnat förutspå låtens försäljningsframgång. En analys visade att det stämde i grova drag:

– Det är inte precis en hit-detektor, men vi fann en signifikant överensstämmelse mellan hjärnaktivitet i denna grupp av tonåringar och antalet låtar som slutligen såldes, säger han.

 

De områden i hjärnan som är särskilt intressanta i det här sammanhanget är vissa områden i belöningscentrum. Ännu bättre fungerade metoden för att identifiera kommande floppar. Där gav hjärnbilderna klara besked i 90 procent av fallen.

Experiment är blott ett myrsteg, påpekar Berns, som intresserar sig för svar på större frågor om hjärnaktivitet och mänskligt beslutsfattande. I ett annat projekt studerar han okränkbara normer och deras potential för att utlösa våldsamma konflikter.

– Mitt långsiktiga mål är att förstå kulturella fenomen och trender. Jag vill veta varifrån idéerna kommer. Det är idéerna och vårt sätt att tänka som avgör riktningen för den mänskliga historien. Och ytterst försöker jag förutspå historien.

Om du vill höra låten Apologize, så klicka här nedan.

YouTube Preview Image